Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαλείς αγορές υπό προϋποθέσεις


  • Υπάρχει ασφαλής τρόπος οικονομικών συναλλαγών στο διαδίκτυο; Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σφακιανάκης, υπό προϋποθέσεις μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ηλεκτρονικές αγορές, χωρίς να κινδυνεύουμε να δούμε τρελές χρεώσεις στην πιστωτική μας κάρτα. «Η πιο χρήσιμη συμβουλή είναι να μη δίνουμε ποτέ αριθμό πιστωτικής κάρτας για ηλεκτρονικές αγορές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για πιστωτική κάρτα, μια κάρτα προπληρωμένου συγκεκριμένου ποσού, τις λεγόμενες δωροκάρτες, που θα αγοράσουμε από κάποια τράπεζα. Εκεί, ο μόνος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι να χάσουμε το υπόλοιπο των χρημάτων της κάρτας αυτής και όχι να χρεωθούμε το ανώτατο ποσό μιας πιστωτικής», τονίζει ο κ. Σφακιανάκης.

  • Ακόμη και πολύ γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα διεθνώς, δεν καταφέρνουν να αποφύγουν διείσδυση στο δίκτυό τους. Συμμορίες καταφέρνουν να «σπάσουν» τους κωδικούς ασφαλείας μεγάλων διαδικτυακών καταστημάτων και να υποκλέψουν τις βάσεις δεδομένων με όλα τα προσωπικά στοιχεία, μεταξύ αυτών και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, των πελατών τους. Στη συνέχεια, επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και τους ζητούν ως λύτρα μεγάλα χρηματικά ποσά, απειλώντας ότι αν δεν πάρουν τα χρήματα θα διοχετεύσουν στο διαδίκτυο τα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων, επιτρέποντας ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά σε οποιονδήποτε. Ελάχιστες από αυτές τις περιπτώσεις φθάνουν στις διωκτικές αρχές, καθώς οι εταιρείες - θύματα προτιμούν να πληρώσουν τα λύτρα, παρά να καταγγείλουν ότι κάποιος κατάφερε να διεισδύσει στο σύστημά τους και να χάσουν τους πελάτες τους.

Στη χώρα μας πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος για νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει τις διαπραττόμενες στο διαδίκτυο εγκληματικές πράξεις καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία δεν φαίνεται επαρκής για να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες απάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου