Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου


Τι είναι η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου;

Η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου είναι όταν κάποιος επικοινωνεί με ένα παιδί με στόχο να το προετοιμάσει για σεξουαλική κακοποίηση είτε στο διαδίκτυο είτε εκτός διαδικτύου. Είναι ένα απ’ αυτά τα πράγματα που δεν θέλετε να σκέφτεστε ως γονείς, και είναι απίθανο να προσεγγίσουν το παιδί σας κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά παρ’ όλα αυτά συμβαίνει, έτσι ούτε να το αγνοείτε μπορείτε.


Τι χρειάζεται να γνωρίζω σχετικά με τη διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου;

Τα παιδιά και οι νέοι συχνά δείχνουν μεγάλη ευπιστία, έτσι, ως γονέας, πρέπει να γνωρίζετε τι συνεπάγεται η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου και πώς να ενεργήσετε αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας, ή ένα άλλο παιδί, θα μπορούσε να κινδυνεύει.

Αξίζει να έχουμε υπόψη μας τα ακόλουθα:

  • Οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να έρθουν σε επαφή και να δημιουργήσουν σχέσεις με νέους, όπως:  

    • Να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο (π.χ., ηλικία, όνομα, αριθμό κινητού και σχολείο), από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, παιχνίδια για πολλούς παίκτες και άλλα διαδικτυακά φόρουμ (forum).
    • Να προσφέρουν ευκαιρίες για δουλειά μοντέλου, ειδικά σε νέες κοπέλες.
    • Να υπόσχονται συναντήσεις με διασημότητες και να προσφέρουν δώρα, όπως βιντεοπαιχνίδια ή εισιτήρια για συναυλίες ποπ μουσικής.
    • Να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παιδιού παρέχοντας θετική προσοχή ή συμπάθεια, όταν αυτό συζητά για προβλήματά του.
    • Να εμφανίζονται με πλαστή ταυτότητα, παριστάνοντας ότι είναι οι ίδιοι παιδιά, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη.
    • Να ασκούν διαδικτυακό εκφοβισμό, απειλές ή εκβιασμό.
  • Ένα παιδί μπορεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο χωρίς να συμβεί συνάντηση διά ζώσης ή σωματική επαφή. Για παράδειγμα, ο δράστης της κακοποίησης θα μπορούσε να του ζητήσει να στείλει γυμνές φωτογραφίες ή να τελέσει σεξουαλικές πράξεις μπροστά σε webcam, και να στείλει τις εικόνες σε άλλους.
  • Με το που θα κερδίσει ο δράστης την εμπιστοσύνη του παιδιού στο διαδίκτυο, ίσως του προτείνει να συναντηθούν διά ζώσης.
  • Ό,τι μορφή κι αν έχει η αποπλάνηση ανηλίκου, πολλά νεαρά θύματα νιώθουν ευθύνη και ενοχές που συνέβη, και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως δεν συνειδητοποιούν καν πως ό,τι συμβαίνει είναι κακοποίηση και μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν σχέση με το δράστη, έχοντας φτάσει να νιώθουν κοντά του και να τον εμπιστεύονται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου