Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012
Ταινια για τους κινδυνους του Διαδυκτιου
Εθισμός στο Διαδίκτυο
- η αδιαφορία για άλλες δραστηριότητες,
- η μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο Ίντερνετ, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται,
- παραμελεί την προσωπική του υγιεινή αλλά και αδυναμία να σταματήσει την ενασχόληση αυτή την ώρα που έχει ορίσει ο ίδιος.
Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει, πολλές φορές, οπτική επαφή. Ταυτόχρονα, ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Διαδικτύου.
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012
Οδηγός για την ασφάλεια στο Ίντερνετ
Μη…μη…μη!
Μην συναντηθείς με κάποιον 'φίλο' που απέκτησες στο διαδίκτυο.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του Internet παραμονεύει εκτός Internet.
Τα άτομα που συναντάς στο Internet είναι πιθανόν να είναι πολύ διαφορετικοί στην πραγματικότητα απ' ότι θέλουν να δείχνουν στο διαδίκτυο. Μην κάνεις κανένα σχέδιο να τους συναντήσεις χωρίς να πάρεις την άδεια των δικών σου.
Μπορεί να παρασυρθείς και να προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις υβριστική και προκλητική γλώσσα κατά τη συνομιλία σου και ακόμη να προσπαθήσεις να κλέψεις το password κάποιου… 'έτσι για πλάκα'. Αυτό όμως δεν είναι αστείο για οποιονδήποτε άλλον. Μην καλύπτεσαι πίσω από την ανωνυμία. Είναι ανέντιμο να μην εφαρμόζεις την 'Εθιμοτυπία του Internet'
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012
Εξαιρετικά επικίνδυνο το ίντερνετ για τα παιδιά
Περίπου 23.420 νέοι χρήστες του διαδικτύου ηλικίας 9-16 ετών ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας αυτής σε 25 χώρες της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους στο διαδίκτυο: πορνογραφία, παρενόχληση, λήψη μηνυμάτων με σεξουαλικό χαρακτήρα, επαφές με αγνώστους, συναντήσεις στην πραγματική ζωή με αγνώστους, λήψη προσβλητικών μηνυμάτων, υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων.
Ένα 12% δήλωσε ότι «ενοχλήθηκε ή διαταράχθηκε από κάτι», ένα 9% από το ποσοστό αυτό είναι παιδιά ηλικίας 9-10 ετών, όπως διευκρινίζεται στην έρευνα. «Τα περισσότερα παιδιά δεν αναφέρουν προβλήματα ή ιδιαίτερες ανησυχίες στο διαδίκτυο», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η Δανία, η Σουηδία και η Εσθονία είναι οι χώρες όπου τα παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την έρευνα. Τα παιδιά που δηλώνουν ότι έχουν διαταραχθεί ή ενοχληθεί από κάτι είναι πιο πολυάριθμα στη Δανία (26%), την Εσθονία (25%) τη Ρουμανία και τη Σουηδία (21%), απ' ότι στη Γερμανία (8%), την Πορτογαλία (7%) και την Ιταλία (6%).
Ένα 14% των παιδιών δήλωσαν κατά την έρευνα ότι έχουν δει εικόνες σεξουαλικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών και ένα στα τρία παραδέχτηκε ότι έχει «παρενοχληθεί». Παράλληλα, ένα 22% δήλωσε ότι έχει εκτεθεί σε δημοσιεύματα δυνητικά επιβλαβή στο διαδίκτυο, κυρίως μηνύματα μίσους (12%), μηνύματα υπέρ της ανορεξίας (11%), εκκλήσεις για αυτό-ακρωτηριασμό (8%) για λήψη ναρκωτικών (7%) ή για αυτοκτονία (5%).
Οι κίνδυνοι αυξάνουν με την ηλικία
Ένα 13% παιδιών ηλικίας 9-10 ετών βρέθηκε αντιμέτωπο με τουλάχιστον ένα κίνδυνο. Το ποσοστό ανέρχεται στο 32% στα παιδιά ηλικίας 11-12 ετών, σε 49% στα παιδιά 13-14 ετών, και στο 61% για τα παιδιά 15-16 ετών. Στη συνέχεια η έρευνα τονίζει ότι τα παιδιά «μπαίνουν» στο διαδίκτυο ολοένα και σε νεότερη ηλικία. Συγκεκριμένα σε ηλικία 7 ετών στη Σουηδία και 8 ετών σε πολλές άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Σε όλες τις χώρες το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών μπαίνει στο δίκτυο καθημερινά και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 77% στα παιδιά ηλικίας 15-16.
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012
Εθισμένοι στον Διαδίκτυο οι έφηβοι
Από τις απαντήσεις προέκυψε ότι από τους 3.560 μαθητές, το 4% έκανε προβληματική χρήση του Ίντερνετ, ενώ όπως αποδείχθηκε πολλοί από αυτούς ήταν ασιάτες ή ισπανόφωνοι, παρότι η πλειοψηφία των μαθητών ήταν λευκοί. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που αναδείχθηκε από την έρευνα ήταν ότι τα αγόρια που πάσχουν από εθισμό στο διαδίκτυο είναι περισσότερα από τα κορίτσια.
«Συχνά εμφανίζεται το ερώτημα του τύπου η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Δηλαδή, οι έφηβοι είναι διαρκώς στο Διαδίκτυο επειδή έχουν κατάθλιψη ή έχουν κατάθλιψη επειδή περνούν ατέλειωτες ώρες στο Ίντερνετ; Δυστυχώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό»
Οι έφηβοι που είναι “εθισμένους στο διαδίκτυο” Μπορεί επίσης να είναι σε αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών.
Έφηβοι με “παθολογική χρήση του Διαδικτύου” είναι πιο πιθανό να έχουν παρελθόν ή πρόσφατη χρήση των παράνομων ουσιών, σύμφωνα με τη μελέτη του Δρ Γεωργίου Α. Φλώρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι συνεργάτες του. Η νέα έρευνα δείχνει, επίσης, προς “ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας” μεταξύ των εφήβων, που καπηλεύονται το Διαδίκτυο και έχουν ιστορικό χρήσης ουσιών.
Οι ερευνητές που ρωτήθηκαν το σύνολο του πληθυσμού των εφήβων (ηλικίας 14 να 19) του ελληνικού νησιού της Κω, σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, χρήση της ουσίας, και παράγοντες προσωπικότητας. Ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν σημαίνει μόνο βαριά χρήση του Διαδικτύου, αλλά και συνέπειες, όπως να χάσει κομμάτι του χρόνου που δαπανάται σε απευθείας σύνδεση, παραμελεί άλλες δραστηριότητες, και να δυσκολεύεται να τον περιορισμό της χρήσης του Διαδικτύου.
Τόσο με τη χρήση ουσιών και βαριά χρήση του Διαδικτύου συσχετίστηκαν με “ξεχωριστή προσωπικότητα προφίλ,” συμπεριλαμβανομένων υψηλότερες βαθμολογίες για τα χαρακτηριστικά που ταξινομούνται κάτω από την ετικέτα του “psychoticism.” Σύμφωνα με μια γνωστή θεωρία προσωπικότητας (το μοντέλο Eysenck), psychoticism περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η μη συμμόρφωση, επιθετικότητα, και παρορμητικότητα.
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012
Όλο και μεγαλώνουν τα νούμερα των παιδιών που «ανακαλύπτουν» τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, φτάνοντας μάλιστα να εθίζονται πολλές φορές σε αυτά. Έτσι όπως εξαπλώνεται το Ίντερνετ και έτσι όπως έχουν πρόσβαση σε αυτό τα παιδιά δεν είναι εύκολο για τους γονείς να ελέγχουν συνεχώς τις σελίδες που επισκέπτονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.
Με τον όρο Ηλεκτρονικός Τζόγος εννοούμε τη δραστηριότητα κατά την οποία δύο ή περισσότερα άτομα συναντώνται διαδικτυακά με σκοπό την ανταλλαγή στοιχημάτων. Μια τέτοια δραστηριότητα περιλαμβάνει το ρίσκο της πραγματικής οικονομικής απώλειας ή του κέρδους.
Πού μπορεί να συμβεί:
Σε ιστοσελίδες ειδικά κατασκευασμένες για ηλεκτρονικό τζόγο
Μέσα από ανεπιθύμητα μηνύματα που προσκαλούν τους χρήστες να παίξουν σε ηλεκτρονικά καζίνα, να ασχοληθούν με αθλητικά στοιχήματα και άλλα.
Αντιμετώπιση:
Αποφεύγουμε σελίδες που αφορούν ηλεκτρονικό τζόγο.
Αγνοούμε ανεπιθύμητα μηνύματα τα οποία μας προσκαλούν να παίξουμε σε ηλεκτρονικά καζίνα, να ασχοληθούμε με στοιχήματα και άλλα.
Πρόκειται για μια δραστηριότητα αρκετών χιλιάδων ετών. Κάποιος στοιχηματίζει χρήματα στο αποτέλεσμα κάποιου συμβάντος, το οποίο μπορεί να ελέγχεται από αυτόν που στοιχηματίζει ή να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες.
Για παράδειγμα, παίζονται στοιχήματα για το ποιος θα κερδίσει σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, σε μια κούρσα ιπποδρομίας ή σε μια παρτίδα τάβλι. Αν αφαιρεθεί το οικονομικό ενδιαφέρον, η δραστηριότητα μετατρέπεται σε απλό παιχνίδι.
Ο συστηματικός τζόγος περιλαμβάνει τη συνάντηση δύο ή περισσότερων ατόμων με σκοπό την ανταλλαγή στοιχημάτων ή / και την ίδια την δραστηριότητα για την οποία γίνονται τα στοιχήματα, αν αυτό είναι δυνατό. Αυτό γίνεται είτε με φυσική παρουσία είτε με μεσάζοντες όπως τα παραδοσιακά γραφεία στοιχημάτων.
Το Διαδίκτυο έχει κάνει τη συνάντηση αυτών των τζογαδόρων πολύ πιο εύκολη, είτε πρόκειται για απλό στοίχημα, είτε για πόκερ, τάβλι ή σκάκι. Δεν είναι απαραίτητο να συναντήσει κανείς τους υπόλοιπους παίχτες. Για παράδειγμα, στο πόκερ οι παίκτες παίζουν σε πραγματικό χρόνο σε ένα κοινό ηλεκτρονικό περιβάλλον το οποίο ο κάθε παίκτης βλέπει στην οθόνη του.
Τι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν;
Το βασικό πρόβλημα με τον τζόγο στο Διαδίκτυο είναι ο κίνδυνος χρηματικής απώλειας. Είναι εξαιρετικά πιθανό να χάσει κανείς με αυτό τον τρόπο τις οικονομίες του, το σπίτι του, ακόμα και όλη του την περιουσία. Αυτό συνδέεται ως ένα βαθμό με τον εθισμό στον τζόγο, μια κατάσταση στην οποία δεν μπορεί κανείς να σταματήσει να στοιχηματίζει με την ελπίδα ότι με ένα ακόμα γύρο θα πάρει πίσω τα χαμένα.
Σε αντίθεση με τα παιχνίδια όπου ο σκοπός είναι η διασκέδαση, στον τζόγο όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα. Ο εθισμός στον τζόγο είναι ένα γνωστό ψυχολογικό φαινόμενο για το οποίο υπάρχουν θεραπευτικά προγράμματα σε πολλές χώρες.
Επιπλέον, όσοι ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό τζόγο, διατρέχουν κινδύνους δίνοντας τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών, πέραν των θεμάτων υγείας που συνδέονται με την πολύωρη παραμονή μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Συμβουλέςί
- Εξηγείστε στα παιδιά ότι δεν μπορούν να παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους δραστηριότητες από τη στιγμή που απαιτείται η χρήση πιστωτικής κάρτας.
- Μη δίνετε στα παιδιά την πιστωτική σας κάρτα για να τη χρησιμοποιήσουν για διαδικτυακές συναλλαγές, καθώς δεν είναι σε θέση να κρίνουν επαρκώς τους όρους της εκάστοτε συναλλαγής.
- Στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού τζόγου που χρησιμοποιείτε ελέγξτε πρώτα τους όρους χρήσης. Διαβάστε τους πολύ προσεκτικά, γιατί από τη στιγμή που εγγράφεστε σε μια τέτοια υπηρεσία συμφωνείτε με τους όρους αυτούς.
- Φροντίστε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας λογισμικό antispyware έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να υποκλαπούν στοιχεία της κάρτας σας.
- Επειδή δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ιστοχώρων τζόγου που έχουν σκοπό να εξαπατήσουν τους χρήστες, πριν επιλέξετε ποιον θα χρησιμοποιήσετε, κάντε μια έρευνα στο Διαδίκτυο και ελέγξτε την αξιοπιστία του.
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012
Ασφαλείς αγορές υπό προϋποθέσεις
Παιδεραστία στο Internet: Ξερετε με ποιούς ερχεται σε επαφή το παιδί σας?
Δυστυχώς, το διαδίκτυο είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος δράσης των παιδεραστών, οι οποίοι μέσω των chat rooms συνομιλούν με ανήλικους χρήστες. Τα chat rooms στο διαδίκτυο, παρέχουν τη δυνατότητα σύναψης σχέσεων με άτομα μικρών ηλικιών. Οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άνδρες. Είναι μηδαμινές οι περιπτώσεις γυναικών παιδοφίλων.
Ως παιδοφιλία ορίζεται η σεξουαλική διέγερση από ανήλικα παιδιά (ηλικίας έως 13 ετών), καθώς και η δημιουργία σεξουαλικών φαντασιώσεων με ανήλικους.
Στο διαδίκτυο οι παιδόφιλοι, προσποιούνται ότι είναι έφηβοι. Τη δράση τους τη βλέπουμε σε διάφορα website γνωριμιών (π.χ. Chat rooms, κλπ) συνήθως προσελκύουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν. Αρχικά οι συζητήσεις είναι φιλικές, αργότερα όμως στρέφονται γύρω από σεξουαλικά θέματα, με σκοπό να πείσουν το παιδί ότι η σεξουαλική πράξη είναι αθώα και θεμιτή. Απώτερος σκοπός είναι η συνάντηση και η ανάπτυξη σχέσης έξω από το διαδίκτυο.
- Μάθετε στα παιδιά σας να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου)
- Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας, επικοινωνίας με επικίνδυνα άτομα κ.α
- Διδάξτε τους ότι ο κόσμος του δια δικτύου εκτός από διασκέδαση και χρήσιμες πληροφορίες κρύβει και κινδύνους
- Δημιουργήστε μία λίστα με προτεινόμενους δικτυακούς τόπους και παιδικές ιστοσελίδες
- Τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Για να μπορείτε να έχετε επίβλεψη στο πώς κινείται το παιδί σας στο δια δίκτυο
- Mήν επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου
- Ελέγχετε τακτικά τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά μέσω των ‘Αγαπημένων’ και του ‘Ιστορικού’ του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιείτε
- Χρησιμοποιείστε ‘φίλτρα’, που είναι προγράμματα με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε σελίδες με παράνομο περιεχόμενο
- Λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τη σχέση του παιδιού με το Ίντερνετ και συμμετέχετε μερικές φορές στο σερφάρισμα
- Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία οικογενειακή συμφωνία για τη χρήση του Διαδικτύου στο σπίτι
- Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet
- Αν έχετε κάποιες υποψίες ελέγξτε περιεχόμενο όπως CD κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσσουν με τους φίλους τους
- Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.
- Μην αποκαλύπτετε ποτέ το όνομα, την ηλικία, τη διεύθυνσή, το σχολείο, τον αριθμό του τηλεφώνου και τη φωτογραφία σας ή τη φωτογραφία οποιουδήποτε άλλου χωρίς την άδεια των γονιών σας
- Μην εμπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο Ίντερνετ
- Όταν μιλάτε μέσω chatroom ή email, διακόψτε τη συνομιλία όταν κάποιοι σας κάνουν να νιώθετε άβολα
- Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων σας ζητάνε τα προσωπικά σας στοιχεία
- Μην συναντάτε προσωπικά κανένα μέσω του Διαδικτύου, εκτός εάν είναι ενήμεροι οι γονείς σας
- Μην αναφέρετε ποτέ σε κάποιο άτομο πού βρίσκεστε ή τι κάνετε χωρίς την άδεια των γονέων σας
- Αναφέρετε στους γονείς σας κάθε e-mail, συνομιλία σε chat room, άμεσα μηνύματα ή ιστοσελίδες που σας έκαναν να νοιώσετε άβολα.
Ασφαλείς αγορές υπό προϋποθέσεις
- Υπάρχει ασφαλής τρόπος οικονομικών συναλλαγών στο διαδίκτυο; Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σφακιανάκης, υπό προϋποθέσεις μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ηλεκτρονικές αγορές, χωρίς να κινδυνεύουμε να δούμε τρελές χρεώσεις στην πιστωτική μας κάρτα. «Η πιο χρήσιμη συμβουλή είναι να μη δίνουμε ποτέ αριθμό πιστωτικής κάρτας για ηλεκτρονικές αγορές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για πιστωτική κάρτα, μια κάρτα προπληρωμένου συγκεκριμένου ποσού, τις λεγόμενες δωροκάρτες, που θα αγοράσουμε από κάποια τράπεζα. Εκεί, ο μόνος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι να χάσουμε το υπόλοιπο των χρημάτων της κάρτας αυτής και όχι να χρεωθούμε το ανώτατο ποσό μιας πιστωτικής», τονίζει ο κ. Σφακιανάκης.
- Ακόμη και πολύ γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα διεθνώς, δεν καταφέρνουν να αποφύγουν διείσδυση στο δίκτυό τους. Συμμορίες καταφέρνουν να «σπάσουν» τους κωδικούς ασφαλείας μεγάλων διαδικτυακών καταστημάτων και να υποκλέψουν τις βάσεις δεδομένων με όλα τα προσωπικά στοιχεία, μεταξύ αυτών και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, των πελατών τους. Στη συνέχεια, επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και τους ζητούν ως λύτρα μεγάλα χρηματικά ποσά, απειλώντας ότι αν δεν πάρουν τα χρήματα θα διοχετεύσουν στο διαδίκτυο τα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων, επιτρέποντας ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά σε οποιονδήποτε. Ελάχιστες από αυτές τις περιπτώσεις φθάνουν στις διωκτικές αρχές, καθώς οι εταιρείες - θύματα προτιμούν να πληρώσουν τα λύτρα, παρά να καταγγείλουν ότι κάποιος κατάφερε να διεισδύσει στο σύστημά τους και να χάσουν τους πελάτες τους.
Το internet εθίζει σαν ναρκωτικό και καταστρέφει τον εγκέφαλο όπως η κοκαΐνη
Πιστωτικες καρτες και διαδυκτιo
Stop cyberbullying
Συμφωνα με ερευνα που πραγματοποιηθηκε απο τον μη κερδοσκοπικο οργανισμο "Νεοι Ευρωπαιοι Ενωμενοι Ικανοι" σε 422 νεους ηλικιας απο 13-18 ετων, τα στοιχεια μιλουν απο μονα τους:
- Το 16% απο τα αγορια και το 22% απο τα κοριτσια δηλωνουν οτι εχουν πεσει θυματα κυβερνοεκφοβισμου.
- Το 32% εχει δεχθει εκφοβισμο με αναρτηση των φωτογραφιων του και προσωπικων του στοιχειων στο Διαδυκτιο.(11% με λεκτικο εκφοβισμο και 3.5% με χυδαιο λεξιλογιο και υβρεις).
- Το 10% των αγοριων απαντησε θετικα στην ερωτηση εαν εχει εκφοβιστει μεσω Διαδυκτιου η μεσω αλλων νεων τεχνολογιων φιλος ,συμμαθητης η αδερφος του.
- Το 42% (δηλαδη 1 στους 2) απαντησε και παλι θετικα στην ερωτηση εαν εχει ακουσει η εαν γνωριζειν θυματα κυβερνοεκφοβισμου μεσω του Διαδυκτιου.
Το ξερετε οτι η 8η Φεβρουαριου ειναι η Παγκοσμια Ημερα ασφαλους Διαδυκτιου;
Το διαδυκτιο λοιπον ειναι ενας καταπληκτικος κοσμος μαθησης ,επικοινωνιας καθως και διασκεδασης!Ειναι ενα πολυτιμο εργαλειο της μαθησιακης διαδικασιας και ενας κοσμος ανοικτος σε ολους,"καλους" και "κακους" .Ωραια δεν ακουγονται ολα αυτα;Ωστοσο καθετι που ειναι ωραιο περιεχει και αρκετους κινδυνους οπως για παραδειγμα η πρποπαγανδα επικινδυνων ιδεων,η προωθηση χρησης ναρκωτικων, τα κυκλωματα παιδεραστιας η ο κυβερνοεκφοβισμος .Ακομα ενα σοβαρο προβλημα απο το οποιο "πασχουν" σημερα οι νεοι ειναι ο εθισμος στο Διαδυκτιο γεγονος που συνεπαγεται κινδυνους .Η δεσμευτικη φυση των διαδυκτιακων επικοινωνιων οδηγει αρκετους νεους παγκοσμιως στο να μην αντιλαμβανονται ποση ωρα ξοδευουν σερφαροντας στο ιντερνετ .Ορισμενα λοιπον απο τα συμπτωματα αυτης της "ασθενειας" ειναι:
- Η θλιμμενη συμπεριφορα.
- Η μειωμενη ανταποκριση σε εξωτερικα ερεθισματα.
- Η απωλεια ενδιαφεροντος.
- Η αδυναμια τηρησης προκαθορισμενου χρονου παραμονης στο Δαδυκτιο।
Τα αποτελεσματα αυτης της εξαρτησης ειναι:
- Οι σχολικες αποτυχιες.
- Οι διαταραχες υπνου.
- Η καταθλιψη.
- Η μειωμενη αυτοεκτιμηση.
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012
Παιδιά και κίνδυνοι στο internet
- Privacy: τα παιδιά μπορεί να εμπιστεύονται το Internet και να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς ενδοιασμούς.
- Ασφάλεια: όταν είναι online, τα παιδιά μπορεί να εκτίθενται σε ιούς (κακόβουλα προγράμματα που προκαλούν βλάβες σε υπολογιστικά συστήματα) και hackers (άνθρωποι που προσπαθούν να εισβάλουν σε υπολογιστικά συστήματα).
- Περνάει μεγάλο διάστημα μπροστά στον υπολογιστή: μία ένδειξη ότι το παιδί έχει ανακαλύψει ένα χώρο στο Internet που παρέχει ενθουσιασμό ή κίνδυνο.
- Ελαχιστοποιεί το παράθυρο στην οθόνη κάθε φορά που πλησιάζετε: αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί να υποδείξει ότι έχει εμπλακεί με ανάρμοστο περιεχόμενο όπως πορνογραφία ή βίαιο υλικό.
- Περνά αρκετό χρόνο μόνο του online: το παιδί μπορεί να δημιουργήσει online σχέσεις.
- Υπερβολική χρήση των chat rooms και του instant messaging: η χρήση του υπολογιστή για επικοινωνία είναι παρόμοια με αυτή του τηλεφώνου. Έχετε υπ’ όψιν σας ότι το παιδί σας μπορεί να συνομιλεί με ξένους που μπορεί να είναι ενήλικες με καχύποπτα κίνητρα.
- Υπερβολική χρήση άλλης τεχνολογίας: το παιδί μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να σκανάρει φωτογραφίες, να αντιγράφει δισκέτες, CD’s και DVD’s. Ελέγξτε εάν είναι απλά διασκέδαση ή κάτι πιο σοβαρό.
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
- Οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να έρθουν σε επαφή και να δημιουργήσουν σχέσεις με νέους, όπως:
- Να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο (π.χ., ηλικία, όνομα, αριθμό κινητού και σχολείο), από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, παιχνίδια για πολλούς παίκτες και άλλα διαδικτυακά φόρουμ (forum).
- Να προσφέρουν ευκαιρίες για δουλειά μοντέλου, ειδικά σε νέες κοπέλες.
- Να υπόσχονται συναντήσεις με διασημότητες και να προσφέρουν δώρα, όπως βιντεοπαιχνίδια ή εισιτήρια για συναυλίες ποπ μουσικής.
- Να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παιδιού παρέχοντας θετική προσοχή ή συμπάθεια, όταν αυτό συζητά για προβλήματά του.
- Να εμφανίζονται με πλαστή ταυτότητα, παριστάνοντας ότι είναι οι ίδιοι παιδιά, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη.
- Να ασκούν διαδικτυακό εκφοβισμό, απειλές ή εκβιασμό.
- Ένα παιδί μπορεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο χωρίς να συμβεί συνάντηση διά ζώσης ή σωματική επαφή. Για παράδειγμα, ο δράστης της κακοποίησης θα μπορούσε να του ζητήσει να στείλει γυμνές φωτογραφίες ή να τελέσει σεξουαλικές πράξεις μπροστά σε webcam, και να στείλει τις εικόνες σε άλλους.
- Με το που θα κερδίσει ο δράστης την εμπιστοσύνη του παιδιού στο διαδίκτυο, ίσως του προτείνει να συναντηθούν διά ζώσης.
- Ό,τι μορφή κι αν έχει η αποπλάνηση ανηλίκου, πολλά νεαρά θύματα νιώθουν ευθύνη και ενοχές που συνέβη, και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως δεν συνειδητοποιούν καν πως ό,τι συμβαίνει είναι κακοποίηση και μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν σχέση με το δράστη, έχοντας φτάσει να νιώθουν κοντά του και να τον εμπιστεύονται.