Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Διαδίκτυο, σημαντικές πληροφορίες


Φίλοι και συμμαθητές...
...θα σας πω δυο λόγια για θέματα που μας απασχολούν σε σχέση με την τεχνολογία στις μέρες μας, Χρήσιμες συμβουλές για προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσατε εσείς ή οι φίλοι σας αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μπορεί και να μη γνωρίζετε για το Διαδίκτυο.

Το Διαδίκτυο, (γνωστό συνήθως και με την αγγλική άκλιτη ονομασία Internet), είναι ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας , όπως είναι για παράδειγμα και η τηλεόραση αν και η τελευταία έχει πολύ περιορισμένο αμφίδρομο χαρακτήρα. Ως μέσο έχει διπλή υπόσταση: η υλική (που αποτελείται από τον συνδυασμό δικτύων βασισμένων σε λογισμικό και υλικό), και η άϋλη (αυτό, δηλαδή, που "κάνει" / προσφέρει στην κοινωνία το Διαδίκτυο ως μέσο).

  • Δε δίνω προσωπικές πληροφορίες, όπως τη διευθυνσή μου, τον αριθμό του τηλεφώνου μου κλπ.
  • Δε θα συναντήσω κανέναν που μίλησα στο διαδίκτυο χωρίς να ρωτήσω τους γονείς μου.Εάν οι γονείς μου συμφωνήσουν με την συνάντηση αυτήν, θα γίνει σε δημόσιο μέρος με την παρουσία της μητέρας ή του πατέρα.
  •  Δεν στέλνω φωτογραφία μου σε αγνώστους
  •  Δεν θα δώσω σε κανέναν άλλο εκτός από τους γονείς μου τον κωδικό μου πρόσβασης, ούτε στον καλύτερό μου φίλο.
  • Θα ελέγχω με τους γονείς μου τα θέματα που θέλω να <<κατεβάσω>> ή να εγκαταστήσω ή να κάνω κάτι που θα χαλάσει τον υπολογιστή μου ή θα βάλει σε κίνδυνο την ιδιωτική οικογενειακή ζωή.  
  • Θα βοήθησω τους γονείς μου να καταλάβουν πως να διασκεδάζουν και να μαθαίνουν πράγματα από το διαδίκτυο και να τους διδάσκω για το διαδίκυο, τους υπολογιστές και την λοιπή τεχνολογία.
ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ....
  • Θα είμαι καλός επισκέπτης στο διαδίκτυο και δεν θα κάνω τίποτα που είναι ενάντια στο νόμο.
Εύχομαι να σας φάνηκαν χρήσιμες οι παραπάνω πληροφορίες.
Επίσης, μη διαστάσετε να μου στείλετε τα σχόλιά σας.

Πειρατεία στο Internet

Τι ειναι η πειρατεια στο ιντερνετ?


Πειρατεία στο ιντερνετ ειναι η ηλεκτρονικη πειρατεια δηλαδη η κλοπη της δημιουργικοτητας
καποιον ανθρωπων.Όμως η πειρατεία στο Internet είναι δυνητικά μεγαλύτερης έκτασης γιατί επιτρέπει στη μουσική να αναπαραχθεί, ή μάλλον να κλωνοποιηθεί, να συμπιεστεί και να διανεμηθεί σε όλον τον κόσμο.
Ποσο μεγαλο ειναι το προβλημα?

Αυτο το προβλημα ειναι αρκετα μεγαλο διοτι προκειται για κλοπη μεγαλης κλίμακας και εμποδίζει την εφαρμογη νεων τεχνολογικων για νομιμη ηλεκτρονικη διαθεση μουσικης.Ομως ειναι αδυνατη η χρηση μιας τεχνολογιας με νομιμα μεσα,οταν η ιδια η τεχνολογια χρησιμοποιειται παρανομα για δωρεαν διαθεσηενος προϊόντος.

Τι λενε οι αριθμοι?

Το προβλημα αυξηθηκε εκθετικα τα τελειυταια τρια χρονια,αλλα ειναι αδυνατο να υπολογιστει ακριβως η οικονομικη ζημια της δισκογραφιας. Πριν δύο χρόνια υπολογίστηκε ότι 1 εκατομμύριο παράνομα αρχεία μουσικής ήταν διαθέσιμα στο Internet. Τώρα υπολογίζεται ότι 25 εκατομμύρια τέτοια αρχεία είναι διαθέσιμα μόνο μέσω υπηρεσιών ανταλλαγής αρχείων (π.χ. Napster). Η ανεξάρτητη εταιρία ερευνών Forrester Research υπολόγισε 3 εκατομμύρια downloads πειρατικής μουσικής την ημέρα για το 1999.

Ποια είναι η αντίδραση της μουσικής βιομηχανίας?

Η μουσική βιομηχανία επενδύει σε νέες τεχνολογίες και αναζητά συνεργάτες στη δημιουργία λογισμικού ηλεκτρονικής διάθεσης της μουσικής. Επίσης αναπτύσσει νέες ασφαλείς τεχνολογίες για ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Επίσης αναπτύσσει τεχνολογίες προστασίας της μουσικής και συμβουλεύει τις κυβερνήσεις για τη μορφή των σχετικών νομοθεσιών, ώστε οι καλλιτέχνες και οι παραγωγοί να προστατεύονται από την πειρατεία.

Παράλληλα, η μουσική βιομηχανία αντιδρά ενεργά κατά των πειρατών του Internet. Το IFPI έχει δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα κατά της ηλεκτρονικής πειρατείας που χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες αυτοματισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Το τμήμα αυτό βοηθά στον εντοπισμό και την προειδοποίηση των πειρατών. Το IFPI υπολογίζει ότι οι ενέργειές του οδήγησαν στην κατάργηση 15.000 παράνομων ιστοσελίδων που περιείχαν πάνω από 3 εκατομμύρια πειρατικά αρχεία μουσικής. Η μουσική βιομηχανία έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να λάβει επιθετικά νομικά μέσα κατά των πειρατών.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ στο πορνογραφικό περιεχόμενο

   Οι περισσότεροι γονείς κατανοούν τους κινδύνους της πορνογραφίας για τα παιδιά και θέλουν να τα προστατεύσουν από αυτήν. Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν είναι αρκετά βέβαιοι πώς να το κάνουν αυτό. Εδώ παρέχω πρακτικές συμβουλές για την προστασία των οικογενειών.
   Ενώ είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τα παιδιά από το να βλέπουν πορνογραφία, οι έφηβοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι στο να μπουν σε έναν κόσμο όπου τελικά θα συναντήσουν την πορνογραφία. Θα τους βρεί. Οι έφηβοι πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους της πορνογραφίας και να είναι σε θέση να πούνε «όχι» σε αυτήν.Η μέση ηλικία, όπου ένα παιδί πρωτοσυναντά σκληρή πορνογραφία σήμερα είναι έντεκα χρονών. Συχνά την ανακαλύπτουν τυχαία. Εξαιτίας αυτού, χωρίζω τους ανήλικους σε δύο ομάδες – αυτούς που είναι από την ηλικία των έντεκα και κάτω και αυτούς που είναι έντεκα και άνω.
Τα παιδιά κάτω από την ηλικία των έντεκα πρέπει να προστατεύονται από την πορνογραφία. Οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους δεν είναι ποτέ σε θέση όπου μπορεί να τη συναντήσουν.


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της πορνογραφίας;
α. Είναι μια εθιστική ουσία, παρόμοια με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, και θα πρέπει να αποφευχθεί .
β. Ενθαρρύνει τον εγωισμό και τον ναρκισσισμός
γ. Οδηγεί τους άνδρες στο να εκμεταλλεύονται τις γυναίκες
δ. Είναι ασέβεια προς όλους τους εμπλεκόμενους
ε. Μπορεί να βλάψει μελλοντικές σχέσεις
στ. Πρόκειται για μια σοβαρή αμαρτία που επηρεάζει τη σχέση του ατόμου με τον Θεό





Λογοκρισια και ρατσισμος στο Διαδυκτιο



Το Διαδυκτιο ειναι ενα μεσο με το οποιο μπορουμε να εκφρασουμε την αποψη μας οποια και αν ειναι αυτη.Παρολ' αυτα ομως ελλοχευει ο κινδυνος της λογοκρισιας και του ρατσισμου.Ας δουμε την σημασια καθε μιας απο τις εννοιες αυτες!



Η λογοκρισια ξεκιναει οταν απαγορευεται η προσβαση σε διαδυκτιακους τοπους αναλογα με το περιεχομενο που περιεχουν.Αυτο λοιπον εχει ως αναποφευκτο αποτελεσμα ακομα και αν η λογοκρισια ξεκιναει με τις καλυτερες προθεσεις, να περιοριζει σε μεγαλο βαθμο την ελευθερη σκεψη και εκφραση που ειναι ενα τα απο τα θεμελιωδη δικαιωματα του ανθρωπου.Συνεπως, βλεπουμε πως καταπατουνται τα "φυσικα" ,οπως χαρακτηριζονται,ανθρωπινα δικαιωματα.Τι γινεται ομως οταν η ελευθερη εκφρασει ξεπερασει τα ορια της και καταπατησει την υποσταση ενος αλλου ανθρωπου ,πολιτισμου και χωρας;Ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα που μπορουμε να αντλησουμε απο την ιστοσελιδα www.saferinternet.com ειναι το εξης: Εαν στο Youtube αναζητησετε βιντεο με το ονομα Μακεδονια , θα παρατηρησετε σιγουρα διαβαζοντας τα σχολια πως πολλα μηνυματα περιεχουν ρατσιστικο και υβριστικο περιεχομενο.Οταν λοιπον καποιος ξεπερασει τα ορια της ελευθερης εκφρασης και καταπατησει τα δικαιωματα καποιου αλλου χρηστη,τοτε ,το φαινομενοα αυτο ονομαζεται ρατσισμος.Σιγουρα θα το εχετε ακουσει!



Η δικη μας αποψη ως ομαδα γαι το συγκεκριμενο θεμα,ειναι οτι σε καμια περιπτωση δεν μας αρεσει να βλεπουμε πως εξευτελιζονται δημοσιως και σε κοινη θεα εθνικοτητες ,θρησκειες και ανθρωποι γενικοτερα.Ας κανουμε λοπον ολοι μαζι ενα βημα προς το καλυτερο βοηθωντας να θεμελιωσουμε ενα διαδυκτιακο τοπο που θα κυριαρχει ο σεβασμος!

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ταινια για τους κινδυνους του Διαδυκτιου

Ειναι καταπληκτικο!!!!Ο αριθμος των χρηστων στο Διαδυκτιο εχει ξεπερασει το ενα δισεκατομμυριο.Ο μεγαλος αυτος αριθμος φανερωνει το ποσο μεγαλη σημασια εχει το Διαδυκτιο για την ζωη μας καθως μας δινεται η ευκαιρια εκτος απο το να συνομιλουμε με τους φιλους μας,να ψυχαγωγουμαστε και να πληροφορουμαστε.Επιπροσθετως, εχουμε την μοναδικη ευκαιρια να ενημερωνομαστε για οτιδηποτε συμβαινει στον κοσμο σε λιγα μολις δευτερολεπτα!!!!Ειναι πραγματικα καταπληκτικο!Ωστοσο,το ωραιο ελκει νομοτελειακα επανω του τον κινδυνο και το κακο.Αναφερομαι στους κινδυνους που ενεχει το Διαδυκτιο,μιας και μπορει να μας παραπλανησει ,να μας οδηγησει σε κυκλωματα ναρκωτικων η παιδεραστιας .Υπαρχει επισης μεγαλη πιθανοτητα να εθιστουμε ,αλλα μην φοβαστε,δεν θα αναφερθω στα συμπτωματα του εθισμου μιας και εχει κανει μνεια για αυτα!!!! Ηθελα απλα να σας ενημερωσω για το οτι το Κυπριακο Ακαδημαικο Δικτυο ΚΕΑΔ εχει αναλαβει μια πρωτοβουλια για να μας ενημερωσει για αυτους τους κινδυνους που εμφιλοχωρουν στο Διαδικτιο αλλα και για απλους τροπους προστασιας.Για τον σκοπο αυτο εχει ετοιμαστει μια ταινια κινουμενων σχεδιων ,την οποια μπορειτε να κατεβασετε απο τον υπολογιστη σας απο την ιστοσελιδα www.cynet.ac.cy. Με αυτον τον τροπο μπορειτε να ενημερωθειτε για αυτους τους κινδυνους βλεποντας απλα μια ταινια!

Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι!

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να οριοθετηθεί.
Η ενασχόληση αυτή συνοδεύεται από επιπλέον συμπτώματα που σχετίζονται κυρίως με τη μη ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Επιγραμματικά, μερικά συμπτώματα του εθισμού εφήβων στο Διαδίκτυο, είναι
  • η αδιαφορία για άλλες δραστηριότητες,
  • η μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο Ίντερνετ, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται,
  • παραμελεί την προσωπική του υγιεινή αλλά και αδυναμία να σταματήσει την ενασχόληση αυτή την ώρα που έχει ορίσει ο ίδιος.
Το Ίντερνετ έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου.
Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει, πολλές φορές, οπτική επαφή. Ταυτόχρονα, ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Διαδικτύου.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Οδηγός για την ασφάλεια στο Ίντερνετ


Το Internet παρέχει άμεση πρόσβαση στον τομέα της επικοινωνίας, τα τρέχοντα γεγονότα και την έρευνα αλλά παράλληλα αποτελεί και καταφύγιο για αυτούς που σπάνε προγράμματα, για όσους κατασκευάζουν ιούς και για τους online ψευτοπαλικαράδες. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης στο Internet είναι να 'είσαι προετοιμασμένος'.Εάν είσαι άσος στον χειρισμό στο Internet είναι υποβοηθητικό να ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση και απομόνωση είτε όταν συνομιλείς, είτε όταν ενημερώνεσαι είτε ακόμη και όταν παίρνεις emails.
Κράτα μυστικές προσωπικές πληροφορίες 
Όταν είσαι online μην δίνεις σε κανέναν το επίθετό σου, τη διεύθυνσή σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου ή των γονιών σου στην εργασία τους είτε του σχολείου σου χωρίς την άδεια των γονιών σου.
Ενημέρωσε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι όταν αισθανθείς άβολα κατά την online επικοινωνία σου. Εάν κάποιος σου λέει ή σου στέλνει οτιδήποτε που σε κάνει να μην αισθάνεσαι άνετα, σταμάτησε αμέσως ότι και αν κάνεις και πες το στους γονείς ή το δάσκαλό σου.
Απόφυγε οποιαδήποτε συζήτηση με online…παλικαράδες.Εάν κάποιος σε προσβάλλει ή χρησιμοποιήσει υβριστική γλώσσα κατά τη διάρκεια που συνομιλείτε, στείλει email ή άμεσο μήνυμα, φύγε από το πεδίο και ενημέρωσε τους γονείς ή τον δάσκαλό σου σχετικά με το συμβάν. Δεν είναι έξυπνο να εξοργίσεις έναν θρασύδειλο.

Μη…μη…μη! 
Μην συναντηθείς με κάποιον 'φίλο' που απέκτησες στο διαδίκτυο. 
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του Internet παραμονεύει εκτός Internet. 
Τα άτομα που συναντάς στο Internet είναι πιθανόν να είναι πολύ διαφορετικοί στην πραγματικότητα απ' ότι θέλουν να δείχνουν στο διαδίκτυο. Μην κάνεις κανένα σχέδιο να τους συναντήσεις χωρίς να πάρεις την άδεια των δικών σου.
Μην κάνεις ότι δεν θέλεις να σου κάνουν.
Μπορεί να παρασυρθείς και να προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις υβριστική και προκλητική γλώσσα κατά τη συνομιλία σου και ακόμη να προσπαθήσεις να κλέψεις το password κάποιου… 'έτσι για πλάκα'. Αυτό όμως δεν είναι αστείο για οποιονδήποτε άλλον. Μην καλύπτεσαι πίσω από την ανωνυμία. Είναι ανέντιμο να μην εφαρμόζεις την 'Εθιμοτυπία του Internet'
Μην διαβάζεις emails ή φορτώνεις αρχεία από όσους δεν γνωρίζεις.Είναι εύκολο να αρπάξεις ιό. Ενημέρωσε τους γονείς ή το δάσκαλο όταν κάποιος σου στείλει κάποιο email ή ένα αρχείο ή σου δώσει μια διεύθυνση στο διαδίκτυο για να επισκεφθείς. 

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012


Εξαιρετικά επικίνδυνο το ίντερνετ για τα παιδιά


«Ενοχλήθηκε ή διαταράχθηκε από κάτι» στο διαδίκτυο ένας στους οκτώ νεαρούς στην Ευρώπη, κυρίως από θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ή μηνύματα μίσους, όπως αποκαλύπτει σήμερα μια έρευνα που έγινε τον Αύγουστο από το ευρωπαϊκό Δίκτυο «EU Kids Online».
Περίπου 23.420 νέοι χρήστες του διαδικτύου ηλικίας 9-16 ετών ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας αυτής σε 25 χώρες της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους στο διαδίκτυο: πορνογραφία, παρενόχληση, λήψη μηνυμάτων με σεξουαλικό χαρακτήρα, επαφές με αγνώστους, συναντήσεις στην πραγματική ζωή με αγνώστους, λήψη προσβλητικών μηνυμάτων, υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων.

Ένα 12% δήλωσε ότι «ενοχλήθηκε ή διαταράχθηκε από κάτι», ένα 9% από το ποσοστό αυτό είναι παιδιά ηλικίας 9-10 ετών, όπως διευκρινίζεται στην έρευνα. «Τα περισσότερα παιδιά δεν αναφέρουν προβλήματα ή ιδιαίτερες ανησυχίες στο διαδίκτυο», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Δανία, η Σουηδία και η Εσθονία είναι οι χώρες όπου τα παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την έρευνα. Τα παιδιά που δηλώνουν ότι έχουν διαταραχθεί ή ενοχληθεί από κάτι είναι πιο πολυάριθμα στη Δανία (26%), την Εσθονία (25%) τη Ρουμανία και τη Σουηδία (21%), απ' ότι στη Γερμανία (8%), την Πορτογαλία (7%) και την Ιταλία (6%).

Ένα 14% των παιδιών δήλωσαν κατά την έρευνα ότι έχουν δει εικόνες σεξουαλικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών και ένα στα τρία παραδέχτηκε ότι έχει «παρενοχληθεί». Παράλληλα, ένα 22% δήλωσε ότι έχει εκτεθεί σε δημοσιεύματα δυνητικά επιβλαβή στο διαδίκτυο, κυρίως μηνύματα μίσους (12%), μηνύματα υπέρ της ανορεξίας (11%), εκκλήσεις για αυτό-ακρωτηριασμό (8%) για λήψη ναρκωτικών (7%) ή για αυτοκτονία (5%).

Οι κίνδυνοι αυξάνουν με την ηλικία
Ένα 13% παιδιών ηλικίας 9-10 ετών βρέθηκε αντιμέτωπο με τουλάχιστον ένα κίνδυνο. Το ποσοστό ανέρχεται στο 32% στα παιδιά ηλικίας 11-12 ετών, σε 49% στα παιδιά 13-14 ετών, και στο 61% για τα παιδιά 15-16 ετών. Στη συνέχεια η έρευνα τονίζει ότι τα παιδιά «μπαίνουν» στο διαδίκτυο ολοένα και σε νεότερη ηλικία. Συγκεκριμένα σε ηλικία 7 ετών στη Σουηδία και 8 ετών σε πολλές άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Σε όλες τις χώρες το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών μπαίνει στο δίκτυο καθημερινά και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 77% στα παιδιά ηλικίας 15-16.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012


Εθισμένοι στον Διαδίκτυο οι έφηβοι

ανησυχητική είναι η συσχέτιση με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών
  Στερητικά συμπτώματα όταν δεν «σερφάρει» στο Ιντερνετ εμφανίζει ο 1 στους 25 εφήβους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Ο εκνευρισμός, όταν είναι εκτός του Διαδικτύου και η ακαταμάχητη επιθυμία για συνεχή χρήση του, οδηγεί πολλούς νέους στην απόφαση να ζητήσουν βοήθεια για να απεξαρτηθούν ή να καταφέρουν να μειώσουν το χρόνο της παραμονής τους σ’ αυτό.

 Στην έρευνα μετείχαν μαθητές από δέκα διαφορετικά γυμνάσια στο Κονέκτικατ, οι οποίοι απάντησαν σε περισσότερες από 150 ερωτήσεις που αφορούσαν την υγεία, την ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και την παρορμητικότητα, αλλά και σε ερωτήσεις για το ποια είναι η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούν το Ίντερνετ. Πολλοί ήταν αυτοί που απάντησαν ότι είχαν χάσει μαθήματα ή κάποια άλλη κοινωνική εκδήλωση επειδή σερφάριζαν στο Ίντερνετ και ότι η οικογένειά τους ανησυχούσε γι’αυτούς, επειδή περνούν πολύ ώρα μπροστά στον υπολογιστή.

Από τις απαντήσεις προέκυψε ότι από τους 3.560 μαθητές, το 4% έκανε προβληματική χρήση του Ίντερνετ, ενώ όπως αποδείχθηκε πολλοί από αυτούς ήταν ασιάτες ή ισπανόφωνοι, παρότι η πλειοψηφία των μαθητών ήταν λευκοί. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που αναδείχθηκε από την έρευνα ήταν ότι τα αγόρια που πάσχουν από εθισμό στο διαδίκτυο είναι περισσότερα από τα κορίτσια.

Στις παρενέργειες της κακής χρήσης του Ιντερνετ περιλαμβάνονται: η κατάθλιψη, η επιθετικότητα, αλλά και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, συμπεριφορές που καταγράφονται στο 4% των μαθητών του Γυμνασίου στις ΗΠΑ, όπως αποτύπωσε η μελέτη που έγινε σε δείγμα 3.500 μαθητών στην πολιτεία του Κονέκτικατ και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Psychology.

Οι μαθητές που εμφάνιζαν προβληματική συμπεριφορά στη χρήση του Διαδικτύου, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν και πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, αλλά και εμπλέκονταν συχνότερα σε καυγάδες. Επισης, τα αγόρια σε αυτή την κατηγορία σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα κορίτσια, φαίνεται ότι εμφάνιζαν την τάση να καπνίζουν ή να κάνουν ακόμη και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο, με βάση τους βαθμούς τους στο σχολείο, δεν είχαν χειρότερες επιδόσεις, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να ερμηνευθεί προς το παρόν από τους ειδικούς. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Yale εξήγησαν ότι δεν μπορούν να αποδείξουν τη σχέση «αιτίας – αποτελέσματος» ως προς τη χρήση του Διαδικτύου, την κατάθλιψη και τη χρήση ναρκωτικών.
O επικεφαλής της έρευνας, Τίμοθυ Λιου δήλωσε: "Η κατάχρηση του Διαδικτύου μπορεί να συνδέεται με την κατάθλιψη, τη χρήση ουσιών και την επιθετική συμπεριφορά. Οι μαθητές του Γυμνασίου, ωστόσο, ενδέχεται να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του Ίντερνετ και να είναι λιγότερο ενήμεροι για τα προβλήματα που αυτή προκαλεί".
Ενας άλλος επιστήμονας από την ομάδα των ερευνητών, ο καθηγητής Ελάϊας Αμπουζάουντε, δήλωσε :
«Συχνά εμφανίζεται το ερώτημα του τύπου η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Δηλαδή, οι έφηβοι είναι διαρκώς στο Διαδίκτυο επειδή έχουν κατάθλιψη ή έχουν κατάθλιψη επειδή περνούν ατέλειωτες ώρες στο Ίντερνετ; Δυστυχώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό»

Παρ’όλα αυτά από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ότι η προβληματική χρήση του Ίντερνετ έχει κοινά χαρακτηριστικά με τις διαταραχές από την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, με την ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή και με τις διαταραχές του ελέγχου παρόρμησης.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν κοινά μονοπάτια στον εγκέφαλο για τις συμπεριφορές εθισμού, εκ των οποίων ο παθολογικός τζόγος είναι ένα παράδειγμα», λέει ο ψυχίατρος από το Παν/μιο του Ορεγκον Τζέραλντ Μπλοκ και συμπληρώνει : «Θα έλεγα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η παθολογική χρήση του υπολογιστή είναι ένα ακόμη παράδειγμα εθισμού. Όταν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή 30 ώρες την εβδομάδα, γίνεται ΄δοχείο απόθεσης συναισθήματος», είπε, προσθέτοντας ότι «η προβληματική χρήση του Ίντερνετ θα επιβεβαιωθεί σε λίγο καιρό, ως ξεχωριστή διαταραχή».
Xρήση ουσιών μέσω του internet


Οι έφηβοι που είναι “εθισμένους στο διαδίκτυο” Μπορεί επίσης να είναι σε αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών.

Έφηβοι με “παθολογική χρήση του Διαδικτύου” είναι πιο πιθανό να έχουν παρελθόν ή πρόσφατη χρήση των παράνομων ουσιών, σύμφωνα με τη μελέτη του Δρ Γεωργίου Α. Φλώρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι συνεργάτες του. Η νέα έρευνα δείχνει, επίσης, προς “ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας” μεταξύ των εφήβων, που καπηλεύονται το Διαδίκτυο και έχουν ιστορικό χρήσης ουσιών.
Απαιτητικούς χρήστες του διαδικτύου πιο πιθανό να αναφέρουν χρήση ουσιών
Οι ερευνητές που ρωτήθηκαν το σύνολο του πληθυσμού των εφήβων (ηλικίας 14 να 19) του ελληνικού νησιού της Κω, σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, χρήση της ουσίας, και παράγοντες προσωπικότητας. Ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν σημαίνει μόνο βαριά χρήση του Διαδικτύου, αλλά και συνέπειες, όπως να χάσει κομμάτι του χρόνου που δαπανάται σε απευθείας σύνδεση, παραμελεί άλλες δραστηριότητες, και να δυσκολεύεται να τον περιορισμό της χρήσης του Διαδικτύου.
Από την 1,221 οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα, περίπου δεκαπέντε τοις εκατό ήταν βαρείς χρήστες του Διαδικτύου, ενώ πέντε τοις εκατό είχαν συμπτώματα του εθισμού στο Διαδίκτυο. Δεκατρία τοις εκατό ανέφερε παρελθόν κατάχρηση ουσιών, συμπεριλαμβανομένων επτά τοις εκατό ποσοστό της κατάχρησης ουσιών εντός του προηγούμενου μήνα. Οι ερευνητές εξέτασαν για ενδεχόμενη σχέση μεταξύ της χρήσης του Διαδικτύου και χρήση ουσιών, μαζί με τους πιθανούς παράγοντες που σχετίζονται με.
Καθώς η σοβαρότητα της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου αυξήθηκε, το ίδιο έκανε και η πιθανότητα κατάχρησης ουσιών. Τα αρσενικά είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης ουσιών από τις γυναίκες. Αναζητώντας σε απευθείας σύνδεση πορνογραφίας ήταν το μόνο συγκεκριμένο τύπο της δραστηριότητας στο Διαδίκτυο, που ήταν πιο συχνή μεταξύ των εφήβων με την πρόσφατη χρήση της ουσίας.
Αποδεικτικά στοιχεία της κοινής Παράγοντες Προσωπικότητας
Τόσο με τη χρήση ουσιών και βαριά χρήση του Διαδικτύου συσχετίστηκαν με “ξεχωριστή προσωπικότητα προφίλ,” συμπεριλαμβανομένων υψηλότερες βαθμολογίες για τα χαρακτηριστικά που ταξινομούνται κάτω από την ετικέτα του “psychoticism.” Σύμφωνα με μια γνωστή θεωρία προσωπικότητας (το μοντέλο Eysenck), psychoticism περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η μη συμμόρφωση, επιθετικότητα, και παρορμητικότητα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει άλλες εθιστικές διαταραχές σε υψηλές βαθμολογίες psychoticism, συνάδουν με την “εθιστική προσωπικότητα.” Η σχέση μεταξύ του εθισμού στο Διαδίκτυο και τη χρήση ουσιών παρέμεινε σημαντική, ακόμα και μετά τον έλεγχο για το σεξ, ηλικία, εθνότητα, και παράγοντες προσωπικότητας.
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν έχει γίνει επίσημα αποδεκτό ως ψυχιατρική διάγνωση. Ωστόσο, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλες εθιστικές ασθένειες, όπως “μία επιτακτική ανάγκη για τη χρήση του Διαδικτύου με την έλλειψη των σχετικών ελέγχου και αγνοεί πάνω από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες.” Μερικά κοινά βιολογικούς παράγοντες-ίσως περιλαμβάνει την δυσλειτουργία της ντοπαμίνης και “διάβαση ανταμοιβής” του εγκεφάλου είναι δυνατόν, καθώς.
Ειδικά δεδομένου ότι η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου, που παρεμβαίνει με τις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεσα παρατηρήσιμα στο σπίτι, τα αποτελέσματα που έχουν συνέπειες για τον έγκαιρο εντοπισμό των εφήβων που διατρέχουν κίνδυνο κατάχρησης ουσιών, Ο Δρ Φλώρος και οι συνεργάτες πιστεύουμε. Γράφουν, “Οι έφηβοι πρόθυμοι να δοκιμάσουν κάποια παράνομη ουσία είναι ένας πρωταρχικός στόχος για τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης.” Θέτουν ακόμη τη δυνατότητα προώθησης της πρόληψης της κακοποίησης και προγράμματα πρώιμης ανίχνευσης σε απευθείας σύνδεση με τα τυπικά χώρους όπου η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου γίνεται-για παράδειγμα,, διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, δικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης, hacking και κοινότητες.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012


Όλο και μεγαλώνουν τα νούμερα των παιδιών που «ανακαλύπτουν» τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, φτάνοντας μάλιστα να εθίζονται πολλές φορές σε αυτά. Έτσι όπως εξαπλώνεται το Ίντερνετ και έτσι όπως έχουν πρόσβαση σε αυτό τα παιδιά δεν είναι εύκολο για τους γονείς να ελέγχουν συνεχώς τις σελίδες που επισκέπτονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.





Έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού έδειξε ότι το 15,1% των παιδιών ηλικίας 14-16 χρονών παίζει τυχερά παιχνίδια, με το ποσοστό να είναι ακόμα μεγαλύτερο στην Κύπρο, εξαιτίας των καταστημάτων με τυχερά παιχνίδια.

Όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, έχει καταθέσει ήδη κάποιες προτάσεις, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα παιδιά, προτείνοντας εκτός άλλων να απαγορεύεται στα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια που δεν είναι ψυχαγωγικά, να υπάρχει έλεγχος ενηλίκου στα Ίντερνετ καφέ, αλλά και να διαμορφώνονται κατάλληλα οι χώροι για τα παιδιά, έχοντας και τις απαραίτητες ηλικιακές επισημάνσεις.




Με τον όρο Ηλεκτρονικός Τζόγος εννοούμε τη δραστηριότητα κατά την οποία δύο ή περισσότερα άτομα συναντώνται διαδικτυακά με σκοπό την ανταλλαγή στοιχημάτων. Μια τέτοια δραστηριότητα περιλαμβάνει το ρίσκο της πραγματικής οικονομικής απώλειας ή του κέρδους.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του τζόγου είναι η απώλεια χρημάτων. Κάποιος μπορεί να χάσει τις οικονομίες του, το σπίτι του, την περιουσία του ακόμη και το/τη σύζυγό της/του. Πολλοί είναι αυτοί που εθίζονται και δεν μπορούν να σταματήσουν πιστεύοντας πως στον επόμενο γύρο θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Έτσι εκτός από την σπατάλη πολλών χρημάτων οδηγούνται παράλληλα στη σπατάλη πολλού χρόνου, παραμέληση των υποχρεώσεών τους με όλες τις επακόλουθες συνέπειες του εθισμού. Είναι γνωστό ότι ακόμα και η ενασχόληση με περιβάλλοντα τζόγου, στα όπου δεν γίνεται χρήση πραγματικών χρημάτων, μπορεί να προκαλέσει τον εθισμό (Hyder et al, 2008).

Η ευκολία πρόσβασης σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού τζόγου αυξάνει τους κινδύνους εμπλοκής παιδιών και εφήβων σε τέτοιες δραστηριότητες.

Πού μπορεί να συμβεί: 

 Σε ιστοσελίδες ειδικά κατασκευασμένες για ηλεκτρονικό τζόγο
 Μέσα από ανεπιθύμητα μηνύματα που προσκαλούν τους χρήστες να παίξουν σε ηλεκτρονικά καζίνα, να ασχοληθούν με αθλητικά στοιχήματα και άλλα.

Αντιμετώπιση: 
 Αποφεύγουμε σελίδες που αφορούν ηλεκτρονικό τζόγο.
 Αγνοούμε ανεπιθύμητα μηνύματα τα οποία μας προσκαλούν να παίξουμε σε ηλεκτρονικά καζίνα, να ασχοληθούμε με στοιχήματα και άλλα.
Τζόγος και Διαδίκτυο
Πρόκειται για μια δραστηριότητα αρκετών χιλιάδων ετών. Κάποιος στοιχηματίζει χρήματα στο αποτέλεσμα κάποιου συμβάντος, το οποίο μπορεί να ελέγχεται από αυτόν που στοιχηματίζει ή να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες. 

Για παράδειγμα, παίζονται στοιχήματα για το ποιος θα κερδίσει σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, σε μια κούρσα ιπποδρομίας ή σε μια παρτίδα τάβλι. Αν αφαιρεθεί το οικονομικό ενδιαφέρον, η δραστηριότητα μετατρέπεται σε απλό παιχνίδι. 

Ο συστηματικός τζόγος περιλαμβάνει τη συνάντηση δύο ή περισσότερων ατόμων με σκοπό την ανταλλαγή στοιχημάτων ή / και την ίδια την δραστηριότητα για την οποία γίνονται τα στοιχήματα, αν αυτό είναι δυνατό. Αυτό γίνεται είτε με φυσική παρουσία είτε με μεσάζοντες όπως τα παραδοσιακά γραφεία στοιχημάτων. 

Το Διαδίκτυο έχει κάνει τη συνάντηση αυτών των τζογαδόρων πολύ πιο εύκολη, είτε πρόκειται για απλό στοίχημα, είτε για πόκερ, τάβλι ή σκάκι. Δεν είναι απαραίτητο να συναντήσει κανείς τους υπόλοιπους παίχτες. Για παράδειγμα, στο πόκερ οι παίκτες παίζουν σε πραγματικό χρόνο σε ένα κοινό ηλεκτρονικό περιβάλλον το οποίο ο κάθε παίκτης βλέπει στην οθόνη του.



Τι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν; 


Το βασικό πρόβλημα με τον τζόγο στο Διαδίκτυο είναι ο κίνδυνος χρηματικής απώλειας. Είναι εξαιρετικά πιθανό να χάσει κανείς με αυτό τον τρόπο τις οικονομίες του, το σπίτι του, ακόμα και όλη του την περιουσία. Αυτό συνδέεται ως ένα βαθμό με τον εθισμό στον τζόγο, μια κατάσταση στην οποία δεν μπορεί κανείς να σταματήσει να στοιχηματίζει με την ελπίδα ότι με ένα ακόμα γύρο θα πάρει πίσω τα χαμένα.
 
Σε αντίθεση με τα παιχνίδια όπου ο σκοπός είναι η διασκέδαση, στον τζόγο όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα. Ο εθισμός στον τζόγο είναι ένα γνωστό ψυχολογικό φαινόμενο για το οποίο υπάρχουν θεραπευτικά προγράμματα σε πολλές χώρες. 

Επιπλέον, όσοι ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό τζόγο, διατρέχουν κινδύνους δίνοντας τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών, πέραν των θεμάτων υγείας που συνδέονται με την πολύωρη παραμονή μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.



Συμβουλέςί

  • Εξηγείστε στα παιδιά ότι δεν μπορούν να παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους δραστηριότητες από τη στιγμή που απαιτείται η χρήση πιστωτικής κάρτας.
  • Μη δίνετε στα παιδιά την πιστωτική σας κάρτα για να τη χρησιμοποιήσουν για διαδικτυακές συναλλαγές, καθώς δεν είναι σε θέση να κρίνουν επαρκώς τους όρους της εκάστοτε συναλλαγής.
  • Στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού τζόγου που χρησιμοποιείτε ελέγξτε πρώτα τους όρους χρήσης. Διαβάστε τους πολύ προσεκτικά, γιατί από τη στιγμή που εγγράφεστε σε μια τέτοια υπηρεσία συμφωνείτε με τους όρους αυτούς.
  • Φροντίστε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας λογισμικό antispyware έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να υποκλαπούν στοιχεία  της κάρτας σας.
  • Επειδή δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ιστοχώρων τζόγου που έχουν σκοπό να εξαπατήσουν τους χρήστες, πριν επιλέξετε ποιον θα χρησιμοποιήσετε, κάντε μια έρευνα στο Διαδίκτυο και ελέγξτε την αξιοπιστία του.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαλείς αγορές υπό προϋποθέσεις


Υπάρχει ασφαλής τρόπος οικονομικών συναλλαγών στο διαδίκτυο; Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σφακιανάκης, υπό προϋποθέσεις μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ηλεκτρονικές αγορές, χωρίς να κινδυνεύουμε να δούμε τρελές χρεώσεις στην πιστωτική μας κάρτα. «Η πιο χρήσιμη συμβουλή είναι να μη δίνουμε ποτέ αριθμό πιστωτικής κάρτας για ηλεκτρονικές αγορές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για πιστωτική κάρτα, μια κάρτα προπληρωμένου συγκεκριμένου ποσού, τις λεγόμενες δωροκάρτες, που θα αγοράσουμε από κάποια τράπεζα. Εκεί, ο μόνος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι να χάσουμε το υπόλοιπο των χρημάτων της κάρτας αυτής και όχι να χρεωθούμε το ανώτατο ποσό μιας πιστωτικής», τονίζει ο κ. Σφακιανάκης.

Ακόμη και πολύ γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα διεθνώς, δεν καταφέρνουν να αποφύγουν διείσδυση στο δίκτυό τους. Συμμορίες καταφέρνουν να «σπάσουν» τους κωδικούς ασφαλείας μεγάλων διαδικτυακών καταστημάτων και να υποκλέψουν τις βάσεις δεδομένων με όλα τα προσωπικά στοιχεία, μεταξύ αυτών και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, των πελατών τους. Στη συνέχεια, επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και τους ζητούν ως λύτρα μεγάλα χρηματικά ποσά, απειλώντας ότι αν δεν πάρουν τα χρήματα θα διοχετεύσουν στο διαδίκτυο τα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων, επιτρέποντας ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά σε οποιονδήποτε. Ελάχιστες από αυτές τις περιπτώσεις φθάνουν στις διωκτικές αρχές, καθώς οι εταιρείες - θύματα προτιμούν να πληρώσουν τα λύτρα, παρά να καταγγείλουν ότι κάποιος κατάφερε να διεισδύσει στο σύστημά τους και να χάσουν τους πελάτες τους.

Στη χώρα μας πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος για νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει τις διαπραττόμενες στο διαδίκτυο εγκληματικές πράξεις καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία δεν φαίνεται επαρκής για να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες απάτες.

Παιδεραστία στο Internet: Ξερετε με ποιούς ερχεται σε επαφή το παιδί σας?


Δυστυχώς, το διαδίκτυο είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος δράσης των παιδεραστών, οι οποίοι μέσω των chat rooms συνομιλούν με ανήλικους χρήστες. Τα chat rooms στο διαδίκτυο, παρέχουν τη δυνατότητα σύναψης σχέσεων με άτομα μικρών ηλικιών. Οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άνδρες. Είναι μηδαμινές οι περιπτώσεις γυναικών παιδοφίλων.
Ως παιδοφιλία ορίζεται η σεξουαλική διέγερση από ανήλικα παιδιά (ηλικίας έως 13 ετών), καθώς και η δημιουργία σεξουαλικών φαντασιώσεων με ανήλικους.
Στο διαδίκτυο οι παιδόφιλοι, προσποιούνται ότι είναι έφηβοι. Τη δράση τους τη βλέπουμε σε διάφορα website γνωριμιών (π.χ. Chat rooms, κλπ) συνήθως προσελκύουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν. Αρχικά οι συζητήσεις είναι φιλικές, αργότερα όμως στρέφονται γύρω από σεξουαλικά θέματα, με σκοπό να πείσουν το παιδί ότι η σεξουαλική πράξη είναι αθώα και θεμιτή. Απώτερος σκοπός είναι η συνάντηση και η ανάπτυξη σχέσης έξω από το διαδίκτυο.
Συμβουλές προς γονείς και παιδιά

Προς Γονείς
  • Μάθετε στα παιδιά σας να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου)
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας, επικοινωνίας με επικίνδυνα άτομα κ.α
  • Διδάξτε τους ότι ο κόσμος του δια δικτύου εκτός από διασκέδαση και χρήσιμες πληροφορίες κρύβει και κινδύνους
  • Δημιουργήστε μία λίστα με προτεινόμενους δικτυακούς τόπους και παιδικές ιστοσελίδες
  • Τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Για να μπορείτε να έχετε επίβλεψη στο πώς κινείται το παιδί σας στο δια δίκτυο
  • Mήν επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου
  • Ελέγχετε τακτικά τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά μέσω των ‘Αγαπημένων’ και του ‘Ιστορικού’ του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιείτε
  • Χρησιμοποιείστε ‘φίλτρα’, που είναι προγράμματα με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε σελίδες με παράνομο περιεχόμενο
  • Λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τη σχέση του παιδιού με το Ίντερνετ και συμμετέχετε μερικές φορές στο σερφάρισμα
  • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία οικογενειακή συμφωνία για τη χρήση του Διαδικτύου στο σπίτι
  • Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet
  • Αν έχετε κάποιες υποψίες ελέγξτε περιεχόμενο όπως CD κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσσουν με τους φίλους τους
  • Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.
Προς Παιδιά
  • Μην αποκαλύπτετε ποτέ το όνομα, την ηλικία, τη διεύθυνσή, το σχολείο, τον αριθμό του τηλεφώνου και τη φωτογραφία σας ή τη φωτογραφία οποιουδήποτε άλλου χωρίς την άδεια των γονιών σας
  • Μην εμπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο Ίντερνετ
  • Όταν μιλάτε μέσω chatroom ή email, διακόψτε τη συνομιλία όταν κάποιοι σας κάνουν να νιώθετε άβολα
  • Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων σας ζητάνε τα προσωπικά σας στοιχεία
  • Μην συναντάτε προσωπικά κανένα μέσω του Διαδικτύου, εκτός εάν είναι ενήμεροι οι γονείς σας
  • Μην αναφέρετε ποτέ σε κάποιο άτομο πού βρίσκεστε ή τι κάνετε χωρίς την άδεια των γονέων σας
  • Αναφέρετε στους γονείς σας κάθε e-mail, συνομιλία σε chat room, άμεσα μηνύματα ή ιστοσελίδες που σας έκαναν να νοιώσετε άβολα.

Ασφαλείς αγορές υπό προϋποθέσεις


  • Υπάρχει ασφαλής τρόπος οικονομικών συναλλαγών στο διαδίκτυο; Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σφακιανάκης, υπό προϋποθέσεις μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ηλεκτρονικές αγορές, χωρίς να κινδυνεύουμε να δούμε τρελές χρεώσεις στην πιστωτική μας κάρτα. «Η πιο χρήσιμη συμβουλή είναι να μη δίνουμε ποτέ αριθμό πιστωτικής κάρτας για ηλεκτρονικές αγορές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για πιστωτική κάρτα, μια κάρτα προπληρωμένου συγκεκριμένου ποσού, τις λεγόμενες δωροκάρτες, που θα αγοράσουμε από κάποια τράπεζα. Εκεί, ο μόνος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι να χάσουμε το υπόλοιπο των χρημάτων της κάρτας αυτής και όχι να χρεωθούμε το ανώτατο ποσό μιας πιστωτικής», τονίζει ο κ. Σφακιανάκης.

  • Ακόμη και πολύ γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα διεθνώς, δεν καταφέρνουν να αποφύγουν διείσδυση στο δίκτυό τους. Συμμορίες καταφέρνουν να «σπάσουν» τους κωδικούς ασφαλείας μεγάλων διαδικτυακών καταστημάτων και να υποκλέψουν τις βάσεις δεδομένων με όλα τα προσωπικά στοιχεία, μεταξύ αυτών και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, των πελατών τους. Στη συνέχεια, επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και τους ζητούν ως λύτρα μεγάλα χρηματικά ποσά, απειλώντας ότι αν δεν πάρουν τα χρήματα θα διοχετεύσουν στο διαδίκτυο τα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων, επιτρέποντας ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά σε οποιονδήποτε. Ελάχιστες από αυτές τις περιπτώσεις φθάνουν στις διωκτικές αρχές, καθώς οι εταιρείες - θύματα προτιμούν να πληρώσουν τα λύτρα, παρά να καταγγείλουν ότι κάποιος κατάφερε να διεισδύσει στο σύστημά τους και να χάσουν τους πελάτες τους.

Στη χώρα μας πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος για νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει τις διαπραττόμενες στο διαδίκτυο εγκληματικές πράξεις καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία δεν φαίνεται επαρκής για να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες απάτες.

Το internet εθίζει σαν ναρκωτικό και καταστρέφει τον εγκέφαλο όπως η κοκαΐνη


Η πολύωρη χρήση του internet από τους νέους μπορεί να τους εθίσει ακριβώς σαν να έπαιρναν ναρκωτικά ή αλκοόλ, και να καταστρέψει τον εγκέφαλο τους σαν να έκαναν χρήση κοκαΐνης. Η νέα πάθηση που αναγνωρίζουν οι επιστήμονες λέγεται Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο και αφορά τους νέους αλλά και γενικότερα τους ανθρώπους που ξοδεύουν απίστευτο χρόνο καθημερινά, καθισμένοι μπροστά από το κομπιούτερ τους και συνδεδεμένοι online στο internet.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ο εθισμός μπορεί να αποβεί εξίσου καταστρεπτικός για τον οργανισμό, όπως ακριβώς θα ήταν εάν κάποιος έπαιρνε κοκαΐνη, αφού διαταράσσει ολόκληρη τη νευρική λειτουργία και καταστρέφει τον εγκέφαλο. Τονίζουν επίσης ότι η συμπεριφορά κάποιου τέτοιου ατόμου όταν του “κόψεις” το internet είναι ίδια με την συμπεριφορά ατόμων με σύνδρομο στέρησης.

Τα συμπτώματα στέρησης σε τέτοια άτομα εμφανίζονται με ρίγη, με παραμιλητά με έμμονες ιδέες και με ακούσιες κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων τους σαν να γράφουν σε κάποιο αόρατο πληκτρολόγιο. Όπως τονίζουν Άγγλοι επιστήμονες: “μέχρι τώρα η έρευνα για την ΔΕΔ, είχε επικεντρωθεί στις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και όχι στις επιπτώσεις στο σώμα. Τώρα κοιτάμε και τι συμβαίνει και στο κορμί”.

Και πράγματι, αυτή τη φορά Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες από τους εγκεφάλους ατόμων εθισμένων αλλά και ατόμων μη εξαρτημένων από το ...internet. Εξετάστηκαν 17 εγκέφαλοι εφήβων εθισμένων και 16 μη εθισμένων και τα αποτελέσματα τα ανακοίνωσε ο Δρ Λέι Χάο από την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών:

“Βρήκαμε ενδείξεις” αναφέρει ο Δρ Χάο, “ότι στους εθισμένους έφηβους έχει διαταραχθεί η φαιά ουσία αλλά και οι νευρικές ίνες που συνδέουν ζωτικά τμήματα του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα, τον αυτοέλεγχο και τη λήψη αποφάσεων. Η ίδια εικόνα που παρουσιάζουν δηλαδή, άτομα τα οποία κάνουν χρήση ναρκωτικών ή και αλκοόλ”.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ζημιά προκαλείται στην μυελίνη, το μονωτικό λιπαρόι περίβλημα στον εγκέφαλο που βοηθά στη λειτουργία των νεύρων του εγκεφάλου. Η ψυχίατρος Εριέττα Τζόουνς από το imperial college του Λονδίνου χαρακτήρισε την έρευνα των Κινέζων πρωτοποριακή αλλά θα πρέπει η έρευνα να γίνει και σε μεγαλύτερο δείγμα για ασφαλέστερα συμπεράσματα. 



Πιστωτικες καρτες και διαδυκτιo


Οι πιστωτικές κάρτες. Η χρήση πιστωτικής κάρτας στο Διαδίκτυο για αγορές μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής για τον κάτοχό της. Μεγάλος αριθμός καταγγελιών αφορά πάσης φύσεως εμπορεύματα που παραγγέλθηκαν μέσω κάποιας ιστοσελίδας, πληρώθηκαν με πιστωτική κάρτα και δεν έφθασαν ποτέ. Επιπλέον, πολλές καταγγελίες από πολίτες αφορούν χρεώσεις που βλέπουν στην πιστωτική τους κάρτα για ηλεκτρονικό τζόγο, ενώ οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν έπαιξαν ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο κανόνας ότι ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας θα πρέπει να προστατεύεται από τα μάτια τρίτων. Σε πολλές περιπτώσεις, παιδιά έχουν χρησιμοποιήσει τον αριθμό της κάρτας των γονιών τους, ενώ έχει συμβεί ακόμη και τρίτοι να έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τον αριθμό της κάρτας κάποιου, ενώ αυτός την κρατάει περιμένοντας στην ουρά ταμείου για να πληρώσει, και τον χρησιμοποιούν για διαδικτυακές χρεώσεις.
Μια μεγάλη απάτη με χρέωση σε πιστωτικές κάρτες υπηρεσίας που δεν παρασχέθηκε ποτέ είχε στηθεί σε σχέση με το φιλικό παιχνίδι που έδωσε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας μας με εκείνη της Βραζιλίας, πριν από μερικούς μήνες. Στη Θεσσαλονίκη, μέσω ραδιοφώνου, διαφημιζόταν συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διοργανωνόταν ταξίδι για την παρακολούθηση του αγώνα. Όσοι επισκέπτονταν την ιστοσελίδα καλούνταν να δώσουν τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας και έναντι 200 ευρώ θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, με εξασφαλισμένη τη μετάβαση, τη διαμονή και το εισιτήριο. Εκατοντάδες άτομα έπεσαν θύματα της συγκεκριμένης απάτης, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, είχε στηθεί από τη Γερμανία. Ο δράστης δεν έχει εντοπισθεί...

Stop cyberbullying



Ενας ακομα απο τους κινδυνους που ενεχει το Διαδυκτιο ειναι το "cyberbullying" ο κυβερνοεκφοβισμος ,δηλαδη η παρενοχληση στον κυβερνοχωρο.Συνηθως εχει την μορφη ενος απλου e-mail το οποιο μπορει να περιλαμβανει απειλες η σεξουαλικα σχολια. Με αυτον λοιπον τον τροπο ταπεινωνουν τον χρηστη-θυμα του Διαδυκτιου ,τον καθιστουν ευαλωτο και τον μετατρεπουν σε θυμα εμπαιγμου σε καποια σαιτ αποσπωντας του πληροφοριες.



Συμφωνα με ερευνα που πραγματοποιηθηκε απο τον μη κερδοσκοπικο οργανισμο "Νεοι Ευρωπαιοι Ενωμενοι Ικανοι" σε 422 νεους ηλικιας απο 13-18 ετων, τα στοιχεια μιλουν απο μονα τους:







  • Το 16% απο τα αγορια και το 22% απο τα κοριτσια δηλωνουν οτι εχουν πεσει θυματα κυβερνοεκφοβισμου.



  • Το 32% εχει δεχθει εκφοβισμο με αναρτηση των φωτογραφιων του και προσωπικων του στοιχειων στο Διαδυκτιο.(11% με λεκτικο εκφοβισμο και 3.5% με χυδαιο λεξιλογιο και υβρεις).



  • Το 10% των αγοριων απαντησε θετικα στην ερωτηση εαν εχει εκφοβιστει μεσω Διαδυκτιου η μεσω αλλων νεων τεχνολογιων φιλος ,συμμαθητης η αδερφος του.



  • Το 42% (δηλαδη 1 στους 2) απαντησε και παλι θετικα στην ερωτηση εαν εχει ακουσει η εαν γνωριζειν θυματα κυβερνοεκφοβισμου μεσω του Διαδυκτιου.





Το ξερετε οτι η 8η Φεβρουαριου ειναι η Παγκοσμια Ημερα ασφαλους Διαδυκτιου;




Το διαδυκτιο λοιπον ειναι ενας καταπληκτικος κοσμος μαθησης ,επικοινωνιας καθως και διασκεδασης!Ειναι ενα πολυτιμο εργαλειο της μαθησιακης διαδικασιας και ενας κοσμος ανοικτος σε ολους,"καλους" και "κακους" .Ωραια δεν ακουγονται ολα αυτα;Ωστοσο καθετι που ειναι ωραιο περιεχει και αρκετους κινδυνους οπως για παραδειγμα η πρποπαγανδα επικινδυνων ιδεων,η προωθηση χρησης ναρκωτικων, τα κυκλωματα παιδεραστιας η ο κυβερνοεκφοβισμος .Ακομα ενα σοβαρο προβλημα απο το οποιο "πασχουν" σημερα οι νεοι ειναι ο εθισμος στο Διαδυκτιο γεγονος που συνεπαγεται κινδυνους .Η δεσμευτικη φυση των διαδυκτιακων επικοινωνιων οδηγει αρκετους νεους παγκοσμιως στο να μην αντιλαμβανονται ποση ωρα ξοδευουν σερφαροντας στο ιντερνετ .Ορισμενα λοιπον απο τα συμπτωματα αυτης της "ασθενειας" ειναι:








  • Η θλιμμενη συμπεριφορα.



  • Η μειωμενη ανταποκριση σε εξωτερικα ερεθισματα.



  • Η απωλεια ενδιαφεροντος.



  • Η αδυναμια τηρησης προκαθορισμενου χρονου παραμονης στο Δαδυκτιο।




Τα αποτελεσματα αυτης της εξαρτησης ειναι:








  • Οι σχολικες αποτυχιες.



  • Οι διαταραχες υπνου.



  • Η καταθλιψη.



  • Η μειωμενη αυτοεκτιμηση.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012


Παιδιά και κίνδυνοι στο internet

paidi-internet
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί στο Internet;
Οι κίνδυνοι μπορεί να είναι οι ακόλουθοι:
  • Privacy: τα παιδιά μπορεί να εμπιστεύονται το Internet και να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς ενδοιασμούς.
  • Ασφάλεια: όταν είναι online, τα παιδιά μπορεί να εκτίθενται σε ιούς (κακόβουλα προγράμματα που προκαλούν βλάβες σε υπολογιστικά συστήματα) και hackers (άνθρωποι που προσπαθούν να εισβάλουν σε υπολογιστικά συστήματα).

  • Ανάρμοστο περιεχόμενο: τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε υλικό που είναι ανάρμοστο και μπορεί να περιλαμβάνει πορνογραφία, διαφημιστικό υλικό, βία, εχθρότητα και εξτρεμιστικές ομάδες.
  • Online απάτες: απάτες που πραγματοποιούνται online όπως γίνονται και στον πραγματικό κόσμο, μόνο που οι απατεώνες συνήθως δεν ενδιαφέρονται για την ηλικία του ατόμου που εξαπατούν – ενδιαφέρονται μόνο για αυτά που θα αποκομίσουν.
  • Ψυχολογικά προβλήματα: τα παιδιά μπορούν να εθιστούν στο Internet και να αποκτήσουν προβλήματα όσο αφορά την κοινωνικότητά τους με άλλους ανθρώπους είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι.
  • Ηλεκτρονικό έγκλημα τα παιδιά μπορεί να εμπλακούν σε παράνομες online ενέργειες. Συνήθως δεν γνωρίζουν τα νομικά, ηθικά και δεοντολογικά θέματα.
  • Identity theft: κάποιο άλλο άτομο μπορεί να κλέψει την ταυτότητα ενός παιδιού και να εκτελέσει παράνομες online δραστηριότητες.

  • Ποια τα σημάδια κινδύνου για τα παιδιά;
    H συμπεριφορά των παιδιών στον έξω κόσμο μπορεί να αλλάξει αν κινδυνεύουν online. Τα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν επικίνδυνα σημάδια και αν οι γονείς τα λάβουν υπ’ όψιν τους, μπορεί να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα.
    Ελέγξτε για τα ακόλουθα αν θεωρείτε ότι το παιδί σας κινδυνεύει online:
    • Περνάει μεγάλο διάστημα μπροστά στον υπολογιστή: μία ένδειξη ότι το παιδί έχει ανακαλύψει ένα χώρο στο Internet που παρέχει ενθουσιασμό ή κίνδυνο.
    • Ελαχιστοποιεί το παράθυρο στην οθόνη κάθε φορά που πλησιάζετε: αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί να υποδείξει ότι έχει εμπλακεί με ανάρμοστο περιεχόμενο όπως πορνογραφία ή βίαιο υλικό.
    • Περνά αρκετό χρόνο μόνο του online: το παιδί μπορεί να δημιουργήσει online σχέσεις.
    • Υπερβολική χρήση των chat rooms και του instant messaging: η χρήση του υπολογιστή για επικοινωνία είναι παρόμοια με αυτή του τηλεφώνου. Έχετε υπ’ όψιν σας ότι το παιδί σας μπορεί να συνομιλεί με ξένους που μπορεί να είναι ενήλικες με καχύποπτα κίνητρα.
    • Υπερβολική χρήση άλλης τεχνολογίας: το παιδί μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να σκανάρει φωτογραφίες, να αντιγράφει δισκέτες, CD’s και DVD’s. Ελέγξτε εάν είναι απλά διασκέδαση ή κάτι πιο σοβαρό.